
Aarø Bryg
Hos Aarø Bryg arbejdes der i ølbrygningen efter tysk tradition, nærmere et dogme eller ”Reinheitsgebot”, som er til at forstå:
Vand – malt – humle – gær
Så er den enkle linje lagt, men herfra bliver processen mere kompliceret, hvor temperatur, syreindhold og fristelsen; at tilsætte lokale råvarer som honning og hyldeblomst, spiller ind på det færdige resultat. Resultatet er en spændende og farverig række af specialøl med underfundige navne som ”Gåsefod”, ”Pråmen” og ”Søjmaj”, der alle er mere eller mindre kendte stednavne på Årø.

Foto:Aarø Bryggeri, Morten Telling
Fortællingen om Årø Brygs mange forskellige specialøl og deres navne giver brygmester og bryggeriejer Ole Dam gerne, og for ham er den gode og ærlige smag hele fundamentet. Han etablerede mikrobryggeriet i 2016, som i dag producerer 30.000 flasker årligt – så helt mikro er det ikke længere. Mange besøgende undrer sig da også over, at så meget øl kan produceres på bryganlægget i rustfrit stål, der står frit fremme i caféen, hvilket betyder, at man som gæst er helt tæt på produktionen.


Ole Dam kan godt lide tanken om, at en ølproduktion skal kunne bære sig selv hele vejen rundt. Han fortæller om, hvordan restprodukterne genanvendes på forskellig vis, fx går malten til dyrefoder, mens humlen spredes som gødning på markerne. Dog mener han ikke, at bryghuset er helt i mål:
Der er altid plads til forbedring, og en af vores næste planer er at mindske vandforbruget, som bruges i store mængder, når øllet efter kogning skal afkøles. Det skal ske ved investering i en jordtank, der recirkulerer vandet, og hvor kulden i jorden i sig selv vil hjælpe med afkølingsprocessen
Ja, der foregår mange ting på de indre linjer for at holde en bæredygtig ølproduktion kørende, og alt sammen kan opleves på det lille bryggeri på Aarø, hvor tapas, øl-safari og ølsmagning også er blevet en del af det glimrende sortiment.

Foto:Aarø Bryggeri, Morten Telling