
Skarø Café Sommersild
Røget fisk, nyopgravede kartofler, nænsomt skårne frugter og saftige, sprøde grøntsager. Det er råvarerne, der er i fokus på Cafe Sommersild på Skarø, men omgivelserne fejler absolut heller ikke noget.
Den lille ø på godt to kvadratkilometer har masser af husrum – ikke mindst i gemakkerne hos Café Sommersild, der i løbet af turistsæsonen udvikler sig til en livlig café, telt- og shelterplads med højskolestemning, når både turister, vikingefår og medarbejdere valfarter til for at nyde og sprede god stemning.

Foto:Skarø Café Sommersild
Gitte Loftlund, indehaver af Café Sommersild, har stablet en aldeles velfungerende café på benene, der med hendes egne ord serverer sjov, enkel, og autentisk mad med øje for de enkelte råvarer, økologi og præsentationen af dem.
Som en anden Pippi Langstrømpe blev den tidligere jordemoder så betaget af Skarøs natur og muligheder, at hun rykkede hurtigt, da muligheden bød sig for at udskifte de vante rammer i et bofællesskab i Odense med havudsigt på Skarø.
Interessen for mad er kommet hen ad vejen. Jeg investerede i en rygeovn, som jeg kunne huske min bornholmske farmor havde røget sild i, så deraf navnet Café Sommersild. Derefter eksperimenterede jeg med færøsk laks, and, kylling – og selvfølgelig dyrene fra vores eget landbrug. Det giver så god mening, at vi gennem caféen kan omsætte det lokale mad og skabe en tallerken, der viser alt det bedste fra Skarø frem

De smagfulde, enkle og farvestrålende retter serveres for glade gæster, men er med tiden blevet krydret med strandens krydderurter, hvilket nu er en lektie, hun giver videre gennem store gruppearrangementer som en af flere lokale guides, der fortæller om livet på øen og inviterer på strandsafari.

Foto:Skarø Café Sommersild
Gitte Loftlund blev i 2020 hædret med Landdistriktsprisen for sin ekstraordinære indsats for lokaludviklingen med Café Sommersild og dermed sit bidrag til at gøre Skarø til et attraktivt sted at bo, arbejde og leve. Når kalenderen siger forår, forvandles øens 26 faste beboere til en mangedobling, og alene caféen beskæftiger syv medarbejdere fra 9 morgen til 21 aften – alle overnattende i Gittes eget hus.
Vekselvirkningen med højsæson og lavsæson er fedt. Når vi når september og frem er det tid til at samle kræfter, ideudvikle og vedligeholde. I højsæsonen fra maj måned er man social mere eller mindre konstant; vi har teltpladser, shelters og hytter tæt på, som gør det hele til ét kæmpe kollektiv. Indenfor kan vi servicere 60-70 mennesker, men udenfor er der intet maksimum, hvis bare det lunefulde sommervejr er med os. Plads har vi nok af på Skarø!

Foto:Skarø Café Sommersild