Gå til indhold
Færgen ved Lyø

Lyø

Foto: Ulla Jeppesen

Der er en ø for alle, er mantraet fra Ødysséen. Og er man til natur, historisk kultur og fred, så er Lyø måske for dig. 

Lyø er den ledige solplet i det Sydfynske øhav

Vi har sat os for at fremhæve nogle af de øer, som stadig har ledige pladser i sommermånederne – for selvfølgelig er der plads til din, jeres eller vores sommerferie i det danske ørige. Øen danner en smuk kulisse for en gammel forteklyngeby og bygger på en barsk historie.

Lyø
Foto: Landdistrikternes Fællesråd
Hare i haven på Lyø
Foto: Landdistrikternes Fællesråd

Vi på Lyø er gæstfrie, lover Christel Tj. Nielsen som det første. Hun er ø-repræsentant for Lyø og iblandt de 80 daglige beboere, der til daglig nyder godt af øens natur og hyggelige miljø.

Lyø er en lille ø i det Sydfynske Øhav og er ikke større, end at du kan gå eller cykle rundt. Begiver du dig ud på naturstierne finder du overraskende mange naturtyper, bindingsværkshuse og tydelige træk fra fortiden som landbrugs-ø, og ved den populære Lystbådehavn er der også stadig plads til sejlere og sømænd med oplevelser i sigte. Lyø én af de danske øer, som stadig har kapacitet ledig. I juli er det hovedsageligt endagsgæster på dagstur som kan få glæde af øen, men i august og september er der mange ledige overnatningsmuligheder - specielt på hverdage. 

Heste på Lyø
Foto: Christel Nielsen
Lyø træet fra Fyrtøjet
Foto: Landdistrikternes Fællesråd

Man kan nemt bevæge sig rundt på øen, der udgør 6 km2, for der er anlagt splinternyt stisystem, informationstavler og trampestier, der kan føre dig rundt mellem øens naturtyper og tavler med information om øens historie. Lyø har både fremragende strande velegnet til familier, lystfiskere og sejlsport, men øen bygger også på en barsk historie.

En historie, der skinner igennem de charmerende bindingsværkshuse og stort anlagte gårde, fortæller Christel Tj. Nielsen:

- I 1500-tallet blev 24 bondefamilier forvist til øen efter oprør mod deres herremand. Flere af gårdene er gået i arv i flere hundrede år. Faktisk er Lyø en gammel landbrugs-ø og størstedelen af jorden er opdyrket. I dag er der vejboder langs vejene og en smuk og velholdt landsby, der er en af de bedst bevarede landsbyer i Danmark fra den tid.

Lyø
Foto: Christel Tj. Nielsen
Lyø
Foto: LDF

På Lyø ligger desuden Danmarks (måske) eneste skrønemuseum og det har ikke lukket trods corona. I stedet er sømandsenken og hendes fortællinger og udstillinger rykket udenfor med sit tilhørende undrekammer og drivtømmerværksted. Skrønemuseet byder på skrøner fra de syv have og verdens udkanter, og her kan du blive klogere på Lyøs historie og underlige episoder med straffanger, skrumpehoveder, fuglekonger og flødepotter. Og hvad der egentligt skete dengang 24 bondefamilier gjorde oprør og blev forvist til Lyø for at skabe den ø, vi kender i dag. Skrønemuseet har åbent hver dag i sommerferien. Læs mere her https://xn--ly-mka.dk/skroenemuseum/

For at følge med i aktiviteterne på Lyø og generel information som turist eller beboer, kan du orientere dig på www.lyø.dk

Lyø
Foto: LDF
Lyø
Foto: Christel Nielsen

Øen Lyø ligger syd for Fåborg, hvortil den har færgeforbindelse sammen med AvernakøBjørnø ligger ligeledes ud for Fåborg; man sejler forbi den på vejen mod Lyø og Avernakø. Vandet ved stranden for enden af Søndenvej er friskt og dette bøder for den stenede bund. På østkysten er der sandstrand og den smukkeste udsigt til de andre øer i øhavet.

Del dine oplevelser på: