
Mandø
Tidevandsøen Mandø er en del af UNESCOS Verdensarv og Danmarks Naturkanon, så der venter sommerens turister en stor oplevelse, hvis de vover turen over havbunden.
Vild, vidunderlig og utæmmet - der findes ikke noget lignende
To gange i døgnet bliver ruten til fastlandet lukket helt af, og der bliver mere end almindeligt langt til fastlandet og Vester Vedsted, som ligger 11 kilometer borte for beboerne på Mandø. Men det er en del af charmen ved at være bosat midt i et af Danmarks vildeste naturområder. Her har naturen altid det sidste ord, og det giver grobund for et unikt dyreliv, der kan opleves på guidede ture med faguddannede naturvejledere.
Kvadratmetermæssigt er Mandø ikke prangende med sit areal på 7,63 km2. Til gengæld er tidevandsøen ved Vadehavet en del af UNESCOS Verdensarv og blandt de 15 unikke steder, der er optaget på Danmarks Naturkanon.
Fra maj og sommeren over kan man tage på sælsafari, gå på jagt efter østers i vintersæsonen eller snuppe en vandretur på havbunden. Hele året rundt er tidevandsøen et paradis for naturelskere og udgør et af verdens vigtigste områder for trækfugle.


Men man skal være varsom, advarer Claus Christensen, der er ø-repræsentant for Mandø.
- Vi har haft flere episoder, hvor folk simpelthen er blevet fanget af tidevandet. Den eneste offentlige vej, Låningsvejen, er hævet over havbunden, men to gange i døgnet bliver den oversvømmet – og det kan altså være noget af en kattepine, når det, der begyndte som en lidt småfugtig og stenet vej, pludselig er en meget stor Nordsø. Traktorbusserne er dog en sikker fragtmetode. De kører dagligt mellem Mandø og fastlandet, og det er en oplevelse i sig selv at blive kørt i sådan en, hvor man virkelig får naturen og området at mærke.


Når man først ankommer til øen, bør man dog ikke frygte våde fødder. Et højt dige omgiver øen og holder dens beboere sikre. Overalt på øen er der fascinerende fugle, i særdeleshed forår og efterår, når millioner af vandfugle passerer på træk. På forlandet myldrer det med blomster og bier, og øen har tit besøg af naturinteresserede, som gerne deler ud af deres viden. Der findes ikke andre steder som Mandø, lyder det fra Claus Christensen:
Vi bor godt 30-40 lokale beboere på øen, og der er ikke et sted som Mandø, hvor man er så afhængige af tidevandet og så stærkt påvirkelige af naturens kræfter. Det er det, turisterne kommer for – de kommer for at gå på havbunden, opleve naturen på egen krop og få uforglemmelige oplevelser på sælsafari, østerssafari eller med turbåden Mandøpigen.
Se flere aktiviteter i og omkring Vadehavet på https://www.vadehavscentret.dk/guidede-ture-og-aktiviteter/turkalender.

