
Strynø
I det Sydfynske Øhav ligger en lille ø på knap 5 km2, hvor der er ro til at høre fuglesang og frøkvæk. Samtidigt har de en imponerende aktivitetskalender og eget magasin.
Strønyt fra idylliske Strynø
Fred og ro. Hensyn. Tryghed. Da jeg beder Margaret Tønder Hansen om at sætte ord på Strynøs formåen, anes et tema at gå igen i ordvalget. Margaret, der er en del af øens faste redaktion i bladet Strønyt, har boet på Strynø siden 1985. Da hun først faldt for øen, var der tale om gensidig og uspoleret kærlighed:
Jeg kan ikke se mig selv andre steder end her – det passer perfekt til mig. Her er liv og glade dage, men også en tryghed for både børn som ældre, hvor man passer på hinanden og tager hensyn. Det første, turister fra København bemærker, er roen. De er forbavsede over, hvor tydelig fuglekvidderen er, siger hun.

Foto:Strynø Frugthave
Øen med knap 200 beboere er en af de tættest befolkede småøer i Danmark. Der er et væld af aktiviteter på lille ø, og derfor også et behov for at dele dem – og huske dem. Gennem næsten 30 år er Strynø derfor udkommet med et magasin med deres egne nyheder, kaldet Strønyt. Strønyt omdeles gratis til øens beboere eller erhverves for ti kroner hos købmanden. Magasinet ligger desuden gratis tilgængeligt på Strynøs hjemmeside, så alle med en interesse for Strynø, enten som turist eller potentiel tilflytter, kan følge med aktiviteter, nye naboer og igangværende projektet.

Foto:Landdistrikternes Fællesråd
I år er Strynø med i opløbet om at blive kåret som Årets Ø 2020-2021. Udvælgelseskomitéen har fremhævet øens kvaliteter ud fra et barns perspektiv, fordi Strynø i særlig grad formår at gøre sig attraktiv for børnene, der udgør omtrent en fjerdedel af øens samlede beboere. Det er der en særlig grund til, ifølge Margaret Tønder Hansen:
Jeg tror, at man falder for den fred og ro, der hersker. Den tryghed der ligger i at vide, at vi alle nok skal tage vare på børnene og holde et øje med dem, når de render rundt ved hinanden og leger. Det er en uskrevet regel. Og så hilser vi – altid. Der er hilsepligt, så også turister siger vi hej til og spørger, hvordan det går. Det bliver de glade for.
Limen i øsamfundet er fællesskabet
På øen findes vuggestue, børnehave og skolefritidsordning samlet i én ordning kaldet Skattekisten. Derudover er der folkeskole til og med 4. klasse. Skattekisten holder til i Livstræets ejendom og råder over en stor have med legepladser, frugttræer, bålkrog og en lade til leg, når det regner. Foruden det, danner Strynø rammer for aktiviteter som filmmaraton, tøjbyttearrangementer og foredrag. Og det er vigtigt at rumme i et lille samfund, understreger Margaret Tønder Hansen:
Øens sammenhængskraft står og hviler på, at der er tilbud for børnene. Ellers får vi ikke børnefamilier til at vælge et liv på en ø. Når turisterne kommer her, får de øjnene op for Ø-livet og mærker måske livsglæden komme tilbage. ’Hvor er her stille’, er noget af det første, de udbryder, og så får de øje på alle de ting, der sker og hvor nemt og glædeligt, livet som øboer kan være.
Det er for tidligt at sige nu, men vi håber da, at med de ekstra mange turister i år, vil flere få øjnene op for ø-livet.
Når man ankommer til Strynø som turist, er det ofte for naturen og roen. Området omkring Strynø og de andre småøer i det sydfynske øhav, er oplagte at udforske til søs. Hos Smakke- og Naturcenteret kan man henvende sig og opleve en af de populære ture i en smakkebåd, hvor man selv kan få lov at tage styringen, hvis man har lært at sejle med sejl. Mange vælger en havkajak, for det er muligt at sejle hele vejen rundt om Strynø på en halv meter. Der er færgeafgang til Rudkøbing, der afgår med jævne mellemrum fra kl. 5:30 til kl. 21:20 af ture med en halv times varighed. Strønyt er netop udkommet i et med et nyt magasin, hvor du gratis kan læse om aktiviteterne på Strynø via linket her.


Selvfølgelig har Corona Virus trængt ind på vores muligheder for at fejre vores solide fællesskab på øen siden marts måned i år. Men som tiden går og vi må samler flere mennesker et sted, kommer vi tilbage til vores oprindelig måde at være på. Vi har månedlig ”spis sammen”, hvor nogen har taget en stor træske for at sige, at de vil lave mad til de tilmeldte næste gang. Det plejer at være omkring 80 deltagere eller derovre. Derfor, og siden vi også synger ved disse lejligheder, må vi endnu ikke begynde på disse hyggelige stunde igen. Men vi venter spændt på, at få lov til at genoptage denne hyggelige fællesskab. Strynø er vigtigt på grund af dette fællesskab. Alle, der har interesse i det, deltager i alle de spændende aktiviteter, som øen sørger for. Vi har en energisk Beboerforening, der sørger for mange af de arrangementer.